Skip to main content

5 gezondheidsvoordelen van dadels, volgens voedingsdeskundigen

Door

Gepubliceerd: 1 september 2023, 15:40 uur
Commissies die we verdienen via partnerlinks op deze pagina hebben geen invloed op onze meningen of evaluaties. Onze redactionele inhoud is gebaseerd op grondig onderzoek en begeleiding van de Forbes Health Advisory Board .
5 gezondheidsvoordelen van dadels, volgens voedingsdeskundigen
Getty Creatief

Inhoudsopgave

Dadels worden vaak in hun gedroogde vorm aangetroffen en zijn een geweldige fruitsoort om aan uw dieet toe te voegen. Niet alleen kan hun zoete smaak het verlangen naar suiker helpen stillen, maar dadels bieden ook een aantal opmerkelijke gezondheidsvoordelen.

Hier gaan we dieper in op het voedingsprofiel van deze vrucht en de gezondheidsvoordelen die dadels kunnen bieden als onderdeel van uw dieet.

AANBEVOLEN PARTNERAANBIEDING
partneraanbodbeloning aanbod

Noom duurzaam gewichtsverliesprogramma

Noom duurzaam gewichtsverliesprogramma
  • Geeft prioriteit aan een evenwichtige relatie met voedsel
  • Gebruikt een quiz om een ​​aangepast plan en een geschatte tijdlijn te maken
  • Registratietool voor gewicht, voeding en lichaamsbeweging om uw gezondheid te beheren
  • $ 70/maand of $ 209/jaar met alternatieve opties beschikbaar
  • Meer dan 45 miljoen downloads en meer dan 45.000 vijfsterrenrecensies

Wat zijn datums?

Een dadel is een soort bes die afkomstig is van de dadelpalm, een soort palmboom die voorkomt in hete, dorre streken en die al 50 miljoen jaar bestaat.

De dadelvrucht is langwerpig van vorm, ongeveer 1 tot 3 inch lang, en heeft een enkel zaadje of pit. De kleur van een dadel varieert van goudbruin tot diepbruin of zwart als hij rijp is, en als hij gedroogd is, ziet de huid er gerimpeld uit.

Datum voeding

Het vruchtvlees van dadels is een rijke bron van een aantal vitamines, waaronder verschillende B-vitamines en vitamine C. Bovendien bevatten dadels veel mineralen zoals kalium, magnesium, koper en selenium.

Hoewel dadels veel suikers bevatten – vooral glucose en fructose – bevatten ze weinig vet en natrium. Bovendien zijn dadels een rijke bron van zowel voedingsvezels als antioxidanten.

5 gezondheidsvoordelen van dadels

Er zijn een aantal opmerkelijke gezondheidsvoordelen van dadels. Dat gezegd hebbende, is het belangrijk om te onthouden dat geen enkel voedsel een wondermiddel zal zijn, legt Allison Tepper uit, een geregistreerde diëtist in het metrogebied van DC, eigenaar van Tepper Nutrition en adjunct-instructeur op de afdeling gezondheidsstudies van de American University. Ze stelt voor om dadels ‘de hele dag door op een manier te verwerken die energiek en smakelijk aanvoelt’.

Rijk aan antioxidanten

Dadels zijn een geweldige bron van antioxidanten, dit zijn natuurlijke chemicaliën die schade helpen voorkomen die wordt veroorzaakt door vrije radicalen (instabiele atomen die cellen kunnen beschadigen). Antioxidanten kunnen ‘helpen ziektetoestanden in het lichaam te bestrijden’ en helpen bij ‘het verminderen van ontstekingen’, legt Tepper uit.

Uit een ouder onderzoek bleek zelfs dat dadels onder de gedroogde vruchten de hoogste concentratie polyfenolen (een soort antioxidant) hebben [1] . Vanwege hun antioxiderende werking kunnen polyfenolen helpen beschermen tegen bepaalde vormen van kanker, maar ook tegen diabetes, hart- en vaatziekten en neurodegeneratieve ziekten.

Kan helpen bij de darmgezondheid

Dadels zijn een geweldige bron van voedingsvezels, die helpen bij de spijsvertering en helpen bij het voorkomen van constipatie.

Dat gezegd hebbende, waarschuwt Tepper dat er te veel van het goede kan zijn als het gaat om de vezelinname. “Je wilt niet te veel hebben, want dat kan ook negatieve gevolgen hebben”, legt Tepper uit. Gevolgen van een overmatige vezelinname of het te snel verhogen van uw inname kunnen een opgeblazen gevoel, gasvorming of diarree omvatten.

Dadels zijn ook een bron van prebiotica, die ‘voedsel zijn voor de nuttige darmbacteriën’, legt Sue-Ellen Anderson-Haynes uit, een geregistreerde diëtist en voedingsdeskundige en oprichter van 360GirlsWomen LLC, een holistisch gezondheids- en welzijnsbedrijf voor meisjes en vrouwen. “[Prebiotica] worden gebruikt als brandstof voor de goede darmbacteriën om de integriteit van de darmwand te helpen beschermen”, merkt Anderson-Haynes op. “Hele vruchten zoals dadels zorgen voor deze beschermende werking in de darmen.”

Kan de gezondheid van het hart bevorderen

Dadels hebben ook het potentieel om de gezondheid van het hart te bevorderen vanwege hun voedingsprofiel, met name hun hoge gehalte aan antioxidanten en vezels, evenals aan andere voedingsstoffen. “Ik wil nooit zeggen dat één voedingsmiddel iets kan maken of breken, maar we weten dat antioxidanten in het algemeen helpen bij de cardiovasculaire gezondheid”, zegt Tepper.

Vezels spelen ondertussen een rol bij het beheersen van het cholesterolgehalte. “Onderzoeksstudies tonen aan dat vezelrijk voedsel de hoeveelheid slechte cholesterol (LDL) in het lichaam vermindert, wat beschermend is voor het hart”, zegt Anderson-Haynes.

Ten slotte kan de aanwezigheid van zowel magnesium als kalium in dadels cardiovasculaire voordelen opleveren. “Bovendien leveren dadels een goede hoeveelheid magnesium en kalium om een ​​gezonde bloeddruk te ondersteunen door de bloedvaten te ontspannen of te verwijden, wat absoluut noodzakelijk is voor de gezondheid van het hart”, zegt Anderson-Haynes.

Mogelijke natuurlijke arbeid en bevallingshulp

Dadels kunnen helpen bij de bevalling en helpen bij de bevalling als ze tijdens de zwangerschap worden geconsumeerd, merkt Anderson-Hayes op. Uit een klein onderzoek uit 2017 bleek dat het consumeren van dadels aan het einde van de zwangerschap de bevallingsduur verkortte en de behoefte aan oxytocine (een medicijn dat de bevalling helpt versnellen) vermindert [2] . Ondertussen heeft een ander kleiner onderzoek uit 2011 aangetoond dat het eten van dadels tijdens de zwangerschap kan helpen bij het samentrekken van de baarmoeder en kan helpen bij het verwijden van de baarmoederhals voor de bevalling [3] .

Er wordt echter nog steeds onderzoek gedaan naar de rol die dadels kunnen spelen bij de bevalling. “Er zijn meer onderzoeken nodig, vooral gerandomiseerde controlestudies”, zegt Anderson-Haynes.

Verander uw relatie met voedsel

Noom volgt geen “one-diet-fits-all”-benadering. Wat u al eet, kan waarschijnlijk worden aangepast aan uw doelen. Start vandaag nog met uw programma op maat.

Comments

Popular posts from this blog

mass converter gram kilogram lb oz

Mass Converter Mass, t = Mass, kg = Mass, g = Mass, mg = Mass, μg = Mass, lb = Mass, oz = Mass, US ton = With this converter, you can simultaneously convert several mass units to other mass units. Simple example: 1 kg = 1000 g Composite example: 1 kg and 10 g = 101000 mg Abbreviations for mass: t - tonne (metric ton); kg - kilogram; g - gram; mg - milligram; μg - microgram; lb, lbs - pound; oz - ounce.

کشف المحجوب

 شیخ علی بن عثمان الہجویریؒ اور ان کی کتاب کشف المحجوب پر ایک نظر ڈاکٹر رئیس احمد نعمانی ابتدائیہ علامہ اقبالؒ نے اپنی مثنوی 'اسرار خودی' میں ایک عنوان اس طرح لکھا ہے: ''حکایت نوجوانی از مرو کہ پیش حضرت سید مخدوم ہجویری رحمۃ اللہ علیہ آمدہ ازستم اعوا فریاد کرد'' اس عنوان کے تحت انہیں نے جو کہانی نظم کی ہے، اس کی تمہید میں یہ ابیات بھی لکھے ہیں : سیّد ہجویر مخدوم امم مرقد او پیر سنجر ۱؎ را حرم بندھاری کوھسار آسان گسخت در زمین ھند تخم سجدہ ریخت عہد فاروق از جمالش ۲؎ تازہ شد حق ز حرف اور بلند آوازہ شد پاسبان عترت امّ الکتاب از نگاھش خانۂ باطل خراب خاکِ پنجاب از دم اوزندہ گشت صبح ما از مہر اوتابندہ گشت۳؎ مثنوی کے ان ابیات میں 'مخدوم امم' کہنا اور شیخ ہجویری کے قیام لاہور کے زمانے کو عہد فاروق اعظمؓ کا مماثل قرار دینا، خلافِ واقعہ سہی، تاہم ان پانچ بیتوں میں ، پانچویں صدی ہجری کے معروف بزرگ شیخ علی بن عثمان ہجویریؒ کے بلند روحانی مرتبے، دشوار گزار راہوں سے گزر کر ہندوستان آنے، یہاں آ کر عبادتِ ال...

Bacteria and Food-Borne Illnesses

What are foodborne illnesses? Foodborne illnesses are caused by eating food or drinking beverages contaminated with bacteria, parasites, or viruses. Harmful chemicals can also cause foodborne illnesses if they have contaminated food during harvesting or processing. Foodborne illnesses can cause symptoms that range from an upset stomach to more serious symptoms, including diarrhea, fever, vomiting, abdominal cramps, and dehydration. Most foodborne infections are undiagnosed and unreported, though the Centers for Disease Control and Prevention estimates that every year about 76 million people in the United States become ill from pathogens, or disease-causing substances, in food. Of these people, about 5,000 die. What are the causes of foodborne illnesses? Harmful bacteria are the most common cause of foodborne illnesses. Some bacteria may be present on foods when you purchase them. Raw foods are the most common source of foodborne illnesses because they are not sterile; examples inc...