Skip to main content

Wat kunt u doen om de verschijnselen van een verkoudheid te verminderen?

Influenza subtypes-es
Influenza subtypes-es (Photo credit: Wikipedia)
Diagram of influenza nomenclature
Diagram of influenza nomenclature (Photo credit: Wikipedia)
3D model of Influenza A H1N1 virus
3D model of Influenza A H1N1 virus (Photo credit: Wikipedia)
Model of Influenza Virus from U.S. National In...
Model of Influenza Virus from U.S. National Institutes for Health (Photo credit: Wikipedia)
Modified version of File:CDC-11214-swine-flu.j...
Modified version of File:CDC-11214-swine-flu.jpg for landscape aspect. (Photo credit: Wikipedia)
Griepvaccinatie Griep en verkoudheid zijn meestal onschuldige aandoeningen die vanzelf weer overgaan. Voor een aantal groepen mensen, de zogenaamde risicogroepen, is griep echter wel een reden om contact op te nemen met de huisartspraktijk. Zij moeten tegen het griepvirus worden gevaccineerd. Huisartsen voeren meestal een actief beleid om mensen uit deze groepen op te sporen en te benaderen. U behoort tot een risicogroep, als: > onder behandeling bent (geweest) bij uw huisarts of een specialist in verband met een longaandoening > onder behandeling bent (geweest) in verband met een hartaandoening > onder behandeling bent (geweest) in verband met een verminderde werking van uw nieren > suikerziekte heeft > of één van uw gezinsleden herhaaldelijk last heeft van steenpuisten > in een verpleeghuis of verzorgingshuis verblijft & 65 jaar of ouder bent > kankerpatiënt bent > Aids-patiënt bent Indien u niet tot één van deze risicogroepen behoort, hoeft u niet gevaccineerd te worden tegen griep. Als u dit toch wilt, kunt u zich op eigen initiatief laten vaccineren bij uw huisartsenpraktijk. Een gewone verkoudheid gaat vanzelf over. Wel zijn er middelen om de verschijnselen van verkoudheid te verminderen. Als uw neus verstopt is, kunnen neusdruppels met zout water soms wat verlichting geven. U kunt de zoutoplossing zelf maken door een afgestreken theelepel zout op te lossen in een limonadeglas met lauw water. Doe een paar keer per dag (of zo vaak u prettig vindt) een paar druppels in ieder neusgat. U kunt de zoutoplossing ook kant en klaar (als druppels of spray) bij de drogist of apotheek kopen.
Enhanced by Zemanta

Comments

Popular posts from this blog

mass converter gram kilogram lb oz

Mass Converter Mass, t = Mass, kg = Mass, g = Mass, mg = Mass, μg = Mass, lb = Mass, oz = Mass, US ton = With this converter, you can simultaneously convert several mass units to other mass units. Simple example: 1 kg = 1000 g Composite example: 1 kg and 10 g = 101000 mg Abbreviations for mass: t - tonne (metric ton); kg - kilogram; g - gram; mg - milligram; μg - microgram; lb, lbs - pound; oz - ounce.

کشف المحجوب

 شیخ علی بن عثمان الہجویریؒ اور ان کی کتاب کشف المحجوب پر ایک نظر ڈاکٹر رئیس احمد نعمانی ابتدائیہ علامہ اقبالؒ نے اپنی مثنوی 'اسرار خودی' میں ایک عنوان اس طرح لکھا ہے: ''حکایت نوجوانی از مرو کہ پیش حضرت سید مخدوم ہجویری رحمۃ اللہ علیہ آمدہ ازستم اعوا فریاد کرد'' اس عنوان کے تحت انہیں نے جو کہانی نظم کی ہے، اس کی تمہید میں یہ ابیات بھی لکھے ہیں : سیّد ہجویر مخدوم امم مرقد او پیر سنجر ۱؎ را حرم بندھاری کوھسار آسان گسخت در زمین ھند تخم سجدہ ریخت عہد فاروق از جمالش ۲؎ تازہ شد حق ز حرف اور بلند آوازہ شد پاسبان عترت امّ الکتاب از نگاھش خانۂ باطل خراب خاکِ پنجاب از دم اوزندہ گشت صبح ما از مہر اوتابندہ گشت۳؎ مثنوی کے ان ابیات میں 'مخدوم امم' کہنا اور شیخ ہجویری کے قیام لاہور کے زمانے کو عہد فاروق اعظمؓ کا مماثل قرار دینا، خلافِ واقعہ سہی، تاہم ان پانچ بیتوں میں ، پانچویں صدی ہجری کے معروف بزرگ شیخ علی بن عثمان ہجویریؒ کے بلند روحانی مرتبے، دشوار گزار راہوں سے گزر کر ہندوستان آنے، یہاں آ کر عبادتِ ال...

Bacteria and Food-Borne Illnesses

What are foodborne illnesses? Foodborne illnesses are caused by eating food or drinking beverages contaminated with bacteria, parasites, or viruses. Harmful chemicals can also cause foodborne illnesses if they have contaminated food during harvesting or processing. Foodborne illnesses can cause symptoms that range from an upset stomach to more serious symptoms, including diarrhea, fever, vomiting, abdominal cramps, and dehydration. Most foodborne infections are undiagnosed and unreported, though the Centers for Disease Control and Prevention estimates that every year about 76 million people in the United States become ill from pathogens, or disease-causing substances, in food. Of these people, about 5,000 die. What are the causes of foodborne illnesses? Harmful bacteria are the most common cause of foodborne illnesses. Some bacteria may be present on foods when you purchase them. Raw foods are the most common source of foodborne illnesses because they are not sterile; examples inc...