Skip to main content

Diarree - Wat is het?

Diarree is dunne, waterige ontlasting die vaker komt dan u gewend bent. Meestal gaat diarree na een of twee dagen vanzelf over, maar soms duurt het langer. Diarree kan samengaan met misselijkheid en overgeven, soms ook met koorts.

Waardoor komt het?

Diarree wordt meestal veroorzaakt door virussen of bacteriën. Deze komen het lichaam binnen door inslikken van besmet water of besmet voedsel. U kunt ook besmet raken door contact met iemand anders die diarree heeft. De virussen of bacteriën veroorzaken een ontsteking van de darmwand. De darmwand kan dan minder vocht opnemen. Daardoor wordt de ontlasting dun.

Kan het kwaad?

Het is vervelend om diarree te hebben, maar het kan meestal geen kwaad. Wel verliest u veel vocht als u diarree heeft, zeker als u ook nog moet overgeven of koorts heeft. Als iemand te veel vocht verliest, kan het lichaam uitdrogen. Dat kan gevaarlijk zijn. Daarom moet u altijd extra drinken als u diarree heeft.Vooral baby's en ouderen kunnen snel uitdrogen.

Wat kunt u er zelf aan doen?

Er is geen behandeling waardoor diarree sneller overgaat. Het is wel heel belangrijk dat u meer drinkt dan gewoonlijk om uitdroging te voorkomen.
  • Drink een glas water (of een andere drank die u lekker vindt) elke keer dat u waterige ontlasting heeft gehad.
  • Als u ook overgeeft, is drinken extra belangrijk. Drink niet teveel tegelijk, want dan kunt u daardoor weer overgeven. Neem daarom elke vijf tot tien minuten een klein beetje, bijvoorbeeld een of twee slokken of lepeltjes water of thee. Ook al moet u na het drinken weer overgeven, u houdt altijd een beetje vocht binnen. Zodra het overgeven minder wordt, kunt u geleidelijk grotere hoeveelheden tegelijk gaan drinken. Dan hoeft u ook niet meer zo vaak te drinken.
  • Bij hevige diarree kunt u een speciaal drankje maken om uitdroging tegen te gaan. U maakt dit met een speciaal oplospoeder (ORS-poeder) dat bij de apotheek of drogist te koop is.
  • Als u geen zin heeft in eten is dat niet erg. U hoeft pas weer te gaan eten als u trek krijgt. Eet dan waar u zin in heeft, een speciaal dieet is niet nodig.
  • Bedrust is niet nodig, maar als u koorts heeft en u zich ziek voelt, kan rust u goed doen.
  • Was uw handen goed als u naar het toilet bent geweest en voordat u gaat eten of koken.
  • Glazen, borden en bestek moet u na gebruik goed afwassen. Besmetting kan via speeksel plaatsvinden.
  • Controleer of de handen en kleren van kinderen met diarree wel schoon zijn nadat zij naar de wc zijn geweest of een schone luier hebben gekregen. Ook moet u daarna uw eigen handen goed wassen.
  • Pillen om de ontlasting te stoppen worden afgeraden. Deze versnellen de genezing niet. Alleen in noodgevallen (bijvoorbeeld omdat u op reis gaat) kunt u een medicijn (loperamide) nemen om te zorgen dat de ontlasting minder vaak komt. Gebruik dit hooguit twee dagen, maar niet als u ook koorts heeft of bij kinderen onder de acht jaar.

Wanneer naar de huisarts?

Neem bij diarree contact op met uw huisarts:
  • als u suf of verward bent of de neiging heeft tot flauwvallen;
  • als u voortdurend buikpijn heeft (ook tussen buikkrampen door);
  • als u diarree heeft en elk slokje water weer moet overgeven;
  • als u een dag niet meer heeft geplast;
  • als er bloed of slijm bij de ontlasting zit;
  • als u drie dagen achtereen hoge koorts heeft (39 graden of meer);
  • als de diarree na een week niet minder is geworden.
Bij een kind jonger dan twee jaar dat diarree heeft, moet u direct contact opnemen met uw huisarts:
  • als het kind suf wordt;
  • als het aldoor blijft huilen en niet te troosten is;
  • als het langer dan twaalf uur waterdunne diarree heeft;
  • als het niet wil drinken;
  • als het een dag niet meer plast;
  • als het steeds overgeeft;
  • als het ook hoge koorts heeft (39 graden of meer).
Mensen boven de 70 jaar met diarree moeten contact met de huisarts opnemen:
  • als ze suf of verward worden of de neiging hebben tot flauwvallen;
  • als ze voortdurend buikpijn hebben (ook tussen buikkrampen door);
  • als ze langer dan 24 uur waterdunne diarree hebben;
  • als ze koorts hebben;
  • als ze elk slokje water weer uitbraken;
  • als ze een dag niet meer hebben geplast;
  • als ze plaspillen gebruiken;
  • als er bloed of slijm bij de ontlasting zit.

Comments

Popular posts from this blog

mass converter gram kilogram lb oz

Mass Converter Mass, t = Mass, kg = Mass, g = Mass, mg = Mass, μg = Mass, lb = Mass, oz = Mass, US ton = With this converter, you can simultaneously convert several mass units to other mass units. Simple example: 1 kg = 1000 g Composite example: 1 kg and 10 g = 101000 mg Abbreviations for mass: t - tonne (metric ton); kg - kilogram; g - gram; mg - milligram; μg - microgram; lb, lbs - pound; oz - ounce.

کشف المحجوب

 شیخ علی بن عثمان الہجویریؒ اور ان کی کتاب کشف المحجوب پر ایک نظر ڈاکٹر رئیس احمد نعمانی ابتدائیہ علامہ اقبالؒ نے اپنی مثنوی 'اسرار خودی' میں ایک عنوان اس طرح لکھا ہے: ''حکایت نوجوانی از مرو کہ پیش حضرت سید مخدوم ہجویری رحمۃ اللہ علیہ آمدہ ازستم اعوا فریاد کرد'' اس عنوان کے تحت انہیں نے جو کہانی نظم کی ہے، اس کی تمہید میں یہ ابیات بھی لکھے ہیں : سیّد ہجویر مخدوم امم مرقد او پیر سنجر ۱؎ را حرم بندھاری کوھسار آسان گسخت در زمین ھند تخم سجدہ ریخت عہد فاروق از جمالش ۲؎ تازہ شد حق ز حرف اور بلند آوازہ شد پاسبان عترت امّ الکتاب از نگاھش خانۂ باطل خراب خاکِ پنجاب از دم اوزندہ گشت صبح ما از مہر اوتابندہ گشت۳؎ مثنوی کے ان ابیات میں 'مخدوم امم' کہنا اور شیخ ہجویری کے قیام لاہور کے زمانے کو عہد فاروق اعظمؓ کا مماثل قرار دینا، خلافِ واقعہ سہی، تاہم ان پانچ بیتوں میں ، پانچویں صدی ہجری کے معروف بزرگ شیخ علی بن عثمان ہجویریؒ کے بلند روحانی مرتبے، دشوار گزار راہوں سے گزر کر ہندوستان آنے، یہاں آ کر عبادتِ ال...

Bacteria and Food-Borne Illnesses

What are foodborne illnesses? Foodborne illnesses are caused by eating food or drinking beverages contaminated with bacteria, parasites, or viruses. Harmful chemicals can also cause foodborne illnesses if they have contaminated food during harvesting or processing. Foodborne illnesses can cause symptoms that range from an upset stomach to more serious symptoms, including diarrhea, fever, vomiting, abdominal cramps, and dehydration. Most foodborne infections are undiagnosed and unreported, though the Centers for Disease Control and Prevention estimates that every year about 76 million people in the United States become ill from pathogens, or disease-causing substances, in food. Of these people, about 5,000 die. What are the causes of foodborne illnesses? Harmful bacteria are the most common cause of foodborne illnesses. Some bacteria may be present on foods when you purchase them. Raw foods are the most common source of foodborne illnesses because they are not sterile; examples inc...